Vier generaties, één team: De weg naar bedrijfsdoelstellingen

Geschreven door Emma
5 augustus 2024

De generatiekloof binnen organisaties is een hot topic. Vanuit ons werkveld, zie ik dagelijks hoe verschillend de werkstijlen en verwachtingen zijn tussen die generaties. ‘Hoe kan het nou dat die starters al zo veel willen? Vroeger werkten we eerst hard om ons te bewijzen!’ ‘Waarom zou je niet hybride werken? Thuis kan ik mij veel beter concentreren!’, het zijn voorbeelden van uitspraken die meer dan eens voorbijkomen. 

Als Millenial voel ik mij tussen twee groepen staan. Daar waar ik de voordelen van de ontwikkelingen op het gebied van technologie, teamsamenstelling en werk-privé balans zeker zie. Merk ik ook dat ik een meer traditionele kijk heb op werk dan mijn Gen Z collega’s. En natuurlijk herken ik ook de frustraties die daarbij komen kijken. Maar als ik vervolgens een stapje terug doe, de situatie objectief bekijk, zie ik ook dat van elke generatie te leren valt. Ik geloof dat als we de verschillen benaderen vanuit nieuwsgierigheid, wederzijdse interesse en een open blik dit organisaties juist verder kan helpen.

Generaties, wat maakt ze uniek?

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende generaties die we in organisaties tegenkomen en wat de kenmerken van deze generaties zijn. 

  • Babyboomers: Ze waarderen stabiliteit en persoonlijke interactie. Ze houden van hiërarchie en traditionele werkmethoden.
  • Generatie X: Bekend om hun onafhankelijkheid en flexibiliteit. Ze balanceren werk en privé en communiceren efficiënt.
  • Millennials: Wij houden van snelle, directe communicatie en flexibiliteit in werkregelingen. Werk moet betekenisvol zijn.
  • Generatie Z: Digital natives die altijd online zijn en innovatie verwachten. Ze zijn gewend aan verbondenheid en flexibiliteit.

Van Boomers tot Gen Z: samenwerken voor succes

Zoals ik eerder al aangaf ben ik van mening dat we van elkaar kunnen leren. Elke generatie brengt eigenschappen met zich mee die jouw organisatie vooruit kunnen helpen. Neem de Babyboomers, hun uitgebreide ervaring en loyaliteit zijn een enorme aanwinst. Ze brengen stabiliteit en diepgaande kennis mee die essentieel is voor lange termijnplanning en strategische beslissingen. Babyboomers kunnen binnen jouw organisatie fungeren als mentoren! Door hun ervaring en kennis te delen met jongere collega’s, kunnen deze sneller groeien en ontwikkelen.

Generatie X daarentegen is zeer zelfstandig en resultaatgericht. Ze brengen een balans tussen traditionele en moderne werkstijlen en zijn vaak de brug tussen oudere en jongere werknemers. Neem hier je voordeel mee en zet hen in bij het verbindingsproces! Gen X’ers zijn vaak de drijvende kracht achter efficiënte projectmanagement en kunnen uitstekend omgaan met veranderingen dankzij hun flexibiliteit en pragmatische aanpak.

Millennials staan bekend om hun technische vaardigheden en creatieve benadering. Ze brengen energie, innovatie en een nieuwe manier van denken die kan helpen bij het moderniseren van bedrijfsprocessen. Millennials staan in hun kracht bij het leiden van de implementatie van nieuwe technologieën en (sociale media) strategieën, zet hen in om up-to-date te blijven en een breder publiek te bereiken.

En dan de generatie waar ik bij het noemen van ‘Gen Z’ de meeste fronsen zie en gezucht hoor: Generatie Z. Hun natuurlijke aanleg voor technologie en innovatie is ongeëvenaard. Ze zijn bedreven in multitasking en brengen frisse, nieuwe ideeën mee. Gen Z’ers kunnen bedrijven helpen bij het adopteren van de nieuwste digitale tools en platforms, waardoor processen efficiënter worden en de communicatie verbetert.

Overbrug de kloof: tips en tricks

Met een paar slimme stappen kan jij de voordelen van elke generatie al voor jouw organisatie benutten:

  • Stimuleer samenwerking: Laat verschillende generaties samenwerken aan projecten. Dit leidt tot kennisoverdracht en meer begrip. Een mentorprogramma is hier perfect voor.
  • Bied flexibiliteit: Respecteer de verschillende werkstijlen en bied opties zoals thuiswerken of flexibele werktijden.
  • Communicatietrainingen: Organiseer trainingen die effectieve communicatie tussen generaties bevorderen. Dit helpt misverstanden te verminderen.
  • HR-gegevens op orde: Zorg dat je HR-gegevens up-to-date zijn. Dit geeft inzicht in de behoeften en voorkeuren van je medewerkers en helpt bij betere beslissingen.

Want to KNOW how?

Uit ervaring begrijpen we hoe lastig het kan zijn om met generatieverschillen om te gaan. We helpen jou om deze kloof te overbruggen en je HR-gegevens te optimaliseren. Zo kan jij optimaal profiteren van de diversiteit op de werkvloer en jouw bedrijfsdoelstellingen bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jullie kunnen helpen om deze transformatie te realiseren. 

Laten we samen die generatiekloof aanpakken en er een kracht van maken!

Contact

Plan een vrijblijvende kennismaking in.

Wil jij een toekomstbestendige HR die bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelstellingen? Ontdek onze op maat gemaakte oplossingen. Plan direct een kennismakingsgesprek en begin samen met ons de duurzame transformatie van jouw organisatie.
+31 6 23 23 58 62
hello@know.nl
Slachtedyk 24a, Joure
Vijzelstraat 68-78, Amsterdam